Molenbrood
Bereidingstijd ca. 4 uur
Benodigd:
-500 gram volkorenmeel, licht volkorenmeel,
speltmeel, speltbloem, roggemeel of roggebloem
Eventueel een mix maken van de meelsoorten. Eventueel maïsmeel, havermeel of boekweitmeel(max. 30% van het totaal aan meel) toevoegen
-300 ml water. Wanneer uitsluitend met (tarwe-,spelt- of rogge-)bloem gebakken wordt, 320 ml water aanhouden.
-15 gram verse gist of 7 gram korrelgist
(voor broodbakmachine korrelgist aanbevolen)
-30 gram margarine, boter of olijfolie
-8 gram zout
Het is erg belangrijk dat de grondstoffen(voornamelijk de gist en het zout) zeer nauwkeurig afgewogen worden en dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. De gist mag niet voor het kneden in aanraking komen met het water of de boter/olie.
Met het recept kan een goed smakelijk brood met een juiste structuur gebakken worden. Om het brood wat luchtiger te maken kunt u eventueel broodverbeteraar toevoegen. Drie fijngestampte vitamine C-pillen van 50 mg zijn hiertoe al voldoende. Deze bevatten ascorbinezuur welke zorgt voor een versterkende werking van het rijzen.
Oven:
Meng de gist en het zout door het meel. Voeg vervolgens het water toe waarna zeer zorgvuldig te kneden. Dit kan met een mixer of met de handen. Let op: Bij gebruik van speltmeel of speltbloem maximaal 10 minuten kneden. Bij andere meelsoorten 20-30 minuten kneden. Eventueel kunt u ook een broodbakmachine dit werk laten doen. Let op: tekort kneden geeft ongunstige eigenschappen aan het de kwaliteit van het brood. Wanneer het deeg zich tot een bal gevormd heeft, kan men desgewenst door kneden op het aanrechtblad of op een houten plank. Hierbij het oppervlak met bloem bestrooien tegen het plakken van het deeg. Eerst besprenkelt men het blad met bloem ter voorkoming van het kleven van het deeg. Het deeg is goed wanneer het niet meer aan de handen plakt en droog aanvoelt.
Laat het deeg minimaal 1,5 uur rijzen in een kom die met een theedoek is afgedekt.
Druk het deeg vervolgens plat en rol het vervolgens op. Vorm het deeg tot de gewenste vorm. Wanneer met in blik het brood wenst te bakken (busbrood), rolt men het deeg (bestoven met bloem) met de deegrol plat en rolt het op. Wanneer men een busbrood bakt dient de sluiting in de onderhoeken te komen.
Laat het vervolgens minimaal 1 uur (na)rijzen. Verwarm ondertussen de voor op 220 ºC.
Bak het brood af. Een vloerbrood moet ca. 40 minuten bakken en een busbrood ca. 50 minuten. Na het bakken haalt men het brood zo vlug mogelijk uit de oven en bestrijkt het meteen met water ten behoeve van een mooie knapperige korst. Eventueel de korst nog met extra bloem bestrooien.
Broodbakmachine:
Bevestig de mengschroef in de bakvorm. Eerst het water in de bakvorm doen. Daarna de helft van het meel, vervolgens het zout, de rest van het meel en de overige ingrediënten toevoegen. De margarine of boter in kleine gesneden stukjes toevoegen.
Selecteer het programma "normaal" of “volkorenbrood”. Na een half uur mengen eventueel broodtoevoegingen bij het deeg doen. De meeste broodbakmachines geven op dat moment een signaal. Het brood na het bakken snel uit de bakvorm halen en de mengschroef verwijderen.
Een aantal mogelijke broodtoevoegingen:
-Provençaalse kruiden, olijfolie en stukjes zongedroogde tomaat
-Zonnebloempitten, sesamzaad en lijnzaad
-Noten en/of rozijnen
-Gedroogde vruchten
En zo zijn er nog vele combinaties mogelijk.
Veel bakplezier en eet smakelijk!