Feeststol
Voor één overheerlijke feeststol voor Kerst, Pasen of iedere andere gelegenheid!
-Mix voor feeststol
-1 ei
-50 gram roomboter
-200 ml lauwe melk
-100 ml lauw water
Pak het zakje uit en spreid alle losse zakjes overzichtelijk uit op het aanrecht.
Eerst de amandelspijs maken. Het zakje met amandelmeel en rietsuiker leeg gieten in een kom en eventueel een citroenrasp toevoegen(niet te veel!). Vervolgens hier het eiwit van één ei aan toevoegen en het geheel door elkaar mengen. Laat de spijs een tijdje rijpen in de koelkast. De spijs blijft na toevoeging van het ei een week lang goed in de koelkast.
Zeef het meel en voeg hieraan vervolgens de basterdsuiker en de gist toe(beide apart verpakt). Verwarm de melk en het water tot beide lauw zijn en voeg toe aan het meelmengsel. Kneed hiervan een deeg met de hand of keukenmachine totdat een soepel deel ontstaat. Vervolgens in kleine klontjes de roomboter aan het deeg toevoegen.
Kneed het geheel door totdat een licht plakkerig deeg is ontstaan. Laat het deeg 1,5 uur rijzen onder een natte theedoek op een warme plaats. Het volume moet ongeveer verdubbelen. Laat de rozijnen een tijdje wellen in lauw water en laat ze vervolgens drogen op keukenpapier. Splijt de walnoten en hazelnoten tot kleine stukjes en meng deze met de rozijnen. Vervolgens de noten en rozijnen voorzichtig door het deeg mengen. Maak van het deeg een bal en laat het even opstijven. Maak in de tussentijd van de amandelspijs een langwerpige rol. Spreid het deeg uit over een ingevette bakplaat en maak hiervan een rechthoek van ongeveer 4 cm dik. Leg in het midden hiervan de rol spijs(in lengterichting). Vouw het deeg vanaf twee kanten over de spijsrol en druk de randen goed aan. Dek de stol vervolgens af met een theedoek en laat nogmaals een uur rijzen bij kamertemperatuur.
Verwarm de oven voor op 180 graden en smelt in de tussentijd een kleine hoeveelheid roomboter. Bak de stol 10 minuten in de over. Bestrijk vervolgens de bovenkant van de stol met roomboter en druk, zonder veel kracht te zetten, het amandelschaafsel erop. Verlaag de temperatuur naar 160 graden en bak de stol verder af gedurende 25-30 minuten.
Laat de stol vervolgens afkoelen tot handwarm en bestrooi dan de bovenzijde met poedersuiker.
Serveer de feeststol met verse roomboter. Eet smakelijk!
-Mix voor feeststol
-1 ei
-50 gram roomboter
-200 ml lauwe melk
-100 ml lauw water
Pak het zakje uit en spreid alle losse zakjes overzichtelijk uit op het aanrecht.
Eerst de amandelspijs maken. Het zakje met amandelmeel en rietsuiker leeg gieten in een kom en eventueel een citroenrasp toevoegen(niet te veel!). Vervolgens hier het eiwit van één ei aan toevoegen en het geheel door elkaar mengen. Laat de spijs een tijdje rijpen in de koelkast. De spijs blijft na toevoeging van het ei een week lang goed in de koelkast.
Zeef het meel en voeg hieraan vervolgens de basterdsuiker en de gist toe(beide apart verpakt). Verwarm de melk en het water tot beide lauw zijn en voeg toe aan het meelmengsel. Kneed hiervan een deeg met de hand of keukenmachine totdat een soepel deel ontstaat. Vervolgens in kleine klontjes de roomboter aan het deeg toevoegen.
Kneed het geheel door totdat een licht plakkerig deeg is ontstaan. Laat het deeg 1,5 uur rijzen onder een natte theedoek op een warme plaats. Het volume moet ongeveer verdubbelen. Laat de rozijnen een tijdje wellen in lauw water en laat ze vervolgens drogen op keukenpapier. Splijt de walnoten en hazelnoten tot kleine stukjes en meng deze met de rozijnen. Vervolgens de noten en rozijnen voorzichtig door het deeg mengen. Maak van het deeg een bal en laat het even opstijven. Maak in de tussentijd van de amandelspijs een langwerpige rol. Spreid het deeg uit over een ingevette bakplaat en maak hiervan een rechthoek van ongeveer 4 cm dik. Leg in het midden hiervan de rol spijs(in lengterichting). Vouw het deeg vanaf twee kanten over de spijsrol en druk de randen goed aan. Dek de stol vervolgens af met een theedoek en laat nogmaals een uur rijzen bij kamertemperatuur.
Verwarm de oven voor op 180 graden en smelt in de tussentijd een kleine hoeveelheid roomboter. Bak de stol 10 minuten in de over. Bestrijk vervolgens de bovenkant van de stol met roomboter en druk, zonder veel kracht te zetten, het amandelschaafsel erop. Verlaag de temperatuur naar 160 graden en bak de stol verder af gedurende 25-30 minuten.
Laat de stol vervolgens afkoelen tot handwarm en bestrooi dan de bovenzijde met poedersuiker.
Serveer de feeststol met verse roomboter. Eet smakelijk!