Speculaas
Voor speculaasbrokken, kruidnoten of gevuld speculaas.
-500 gr. speculaasmix
-150 gr. margarine of (room)boter
-Ca. 50 ml melk
-1 ei
-Eventueel een scheutje citroensap
-Eventueel amandelschaafsel of ongezouten pinda's
-Eventueel amandelspijs
Zeef de mix boven en kom en voeg al roerend de melk en evt. de citroensap toe. Snijd de boter in kleine blokjes en voeg deze ook aan de mix toe. Kneed de ingrediënten met de hand of met een mixer door elkaar. Laat het deeg een uur opstijven in de koelkast. Verwarm de oven voor op 170 graden. Leg ingevet bakpapier op een bakplaat en maak de gewenste vorm van het deeg. Klop een ei en bestrijk hiermee het oppervlak van het speculaas. Voor gevuld speculaas: De amandelspijs mengen met de helft van een losgeklopt ei. Laagjes maken van beslag en amandelspijs.
Eventueel pinda's of amandelschaafsel toevoegen en vervolgens
50 min. afbakken. Voor kruidnoten: De oven voorverwarmen op 200 graden. Van het deeg kleine bolletjes(diameter ca. 1,5 cm) maken en op de bakplaat drukken. Vervolgens in 10 min afbakken.
-500 gr. speculaasmix
-150 gr. margarine of (room)boter
-Ca. 50 ml melk
-1 ei
-Eventueel een scheutje citroensap
-Eventueel amandelschaafsel of ongezouten pinda's
-Eventueel amandelspijs
Zeef de mix boven en kom en voeg al roerend de melk en evt. de citroensap toe. Snijd de boter in kleine blokjes en voeg deze ook aan de mix toe. Kneed de ingrediënten met de hand of met een mixer door elkaar. Laat het deeg een uur opstijven in de koelkast. Verwarm de oven voor op 170 graden. Leg ingevet bakpapier op een bakplaat en maak de gewenste vorm van het deeg. Klop een ei en bestrijk hiermee het oppervlak van het speculaas. Voor gevuld speculaas: De amandelspijs mengen met de helft van een losgeklopt ei. Laagjes maken van beslag en amandelspijs.
Eventueel pinda's of amandelschaafsel toevoegen en vervolgens
50 min. afbakken. Voor kruidnoten: De oven voorverwarmen op 200 graden. Van het deeg kleine bolletjes(diameter ca. 1,5 cm) maken en op de bakplaat drukken. Vervolgens in 10 min afbakken.